Едукативно-забавен портал на Град Прилеп

10bez10.com

Временска прогноза

12.12 / Чет
13.12 / Пет
14.12 / Саб
15.12 / Нед
16.12 / Пон
17.12 / Вто
18.12 / Сре

Банкометар

Банкометар

10bez10.com

Содржина

Содржина

Невладината организација АГТИС од Прилеп со видео перформанса го отпочна својот проект „Фасадата држи, темелите тонат... на институциите“.

 

Овој проект цели кон промовирање предвидливост, пресметливост и транспарентност на владата и владините институции, или: добро владеење.

Воспоставениот систем „од многу реформи на институциите да не се гледа нивната залудност“ е на умирање. Така, низ овој проект ние сакаме да пласираме анкетна слика за состојбата на институциите и довербата во нив, за да поттикнеме јавна дебата за ваквата состојба, нешто што е многу пати пробано досега, но без потребната методологија. Овој проект нуди таква рамка наречена „Општествен Капитал“ (јавни договори, кои се над сите други парцијални интереси). Засега ние имаме само две ставки на ОК тоа се ЕУ и НАТО, а и двете се силно „нападнати“ со теории на заговор, кои се повторно ОСД. Факт е дека земја без ОК не може да се развива, државата ќе се дезинтегрира, а јавниот морал и поредок ќе престанат да постојат.

Коментари

Коментари

Реклама