Едукативно-забавен портал на Град Прилеп

10bez10.com

20°

Временска прогноза

20° 20°19.08 / Нед
28° 19°20.08 / Пон
25° 18°21.08 / Вто
26° 20°22.08 / Сре
27° 16°23.08 / Чет
28° 16°24.08 / Пет
26° 16°25.08 / Саб

Банкометар

Банкометар

10bez10.com

Содржина

Содржина

Во кабинетот на Метју Нимиц неодамна е вработена секретарка од грчко потекло и многубројните лични донации во знак на поддршка на носителот на грчката група на пријатели, конгресменката Каролин Малони е доволно да бараме оставка од преговарачот на ОН во разговорите за името поради конфликт на интереси, соопшти Обединета македонска дијаспора (ОМД).

ОМД бара oставка на Нимиц поради конфликт на интереси - pregovaraci

Со последниот обид од 17-ти јануари за наводното решавање на спорот, ОН и нивниот медијатор Нимиц продолжуваат да ја прекршуваат Привремената спогодба од 1995 година и не ја почитуваат Универзалната декларација за човекови права, каде е вклучен принципот за самоопределување. 137 земји-членки на ОН, меѓу кои и 4 постојани членки на Советот за Безбедност на ОН, ја признават Македонија под нејзиното име, но ОН сѐ уште не го променува својот став и преку медијаторот Нимиц инсистира Република Македонија да продолжи со разговори за своето име.

Апелираме до Владата на Република Македонија веднаш да ги прекине разговорите и да поднесе резолуција до ОН со јасно барање да биде призната под Република Македонија, а не привремената референца.

Обврска на Нимиц, како медијатор на ОН, е да ја почитува пресудата на Меѓународниот суд за правда од 2011 година која тврди дека Грција ја прекрши Привремената спогодба со блокирањето на влезот на Македонија во НАТО“, соопшти ОМД и додава дека активно ќе делува во сите држави да го промовира, а не да ги уништува македонското име, јазик и култура.

Коментари

Коментари

Реклама