Едукативно-забавен портал на Град Прилеп

10bez10.com

25°

Временска прогноза

25° 32°23.08 / Пет
30° 22°24.08 / Саб
30° 19°25.08 / Нед
28° 18°26.08 / Пон
26° 18°27.08 / Вто
25° 20°28.08 / Сре
27° 19°29.08 / Чет

Банкометар

Банкометар

10bez10.com

Содржина

Содржина

Поголемиот број граѓани на Европска унија се против проширување на Унијата во следните година, додека жителите на земјите кандидатки и понатаму го поддржуваат членството во европскиот блок, покажуваат резултатите од анкетата на Евробарометар.

Анкета: Поголемиот број граѓаните на ЕУ против проширување со нови членки - eu 610x400

Во истражувањето вклучени се и петте земји кандидатки за членство во ЕУ. Највисок процент на одобрување на членство во Унијата има во Албанија, каде дури 93 отсто од граѓаните изјавиле дека членството е добро, а само еден процент се изјасниле негативно.

На второ место по позитивен став за членство во ЕУ е Македонија, каде 58 отсто од граѓаните изјавиле дека се „за“, потоа следат Црногорците (45 проценти), Србите (42 отсто) и (35 проценти) Турците.

Додека во самата ЕУ, проширувањето со нови членки во следните години го поддржуваат 43 отсто од граѓаните, а 45 проценти се против.

Најголема поддршка проширувањето на ЕУ има во Шпанија (71 отсто), Полска и Литванија (66), Романија (65), Унгарија (62) и Хрватска (61). Најголем процент противници на проширувањето има во Финска (64), потоа следат Франција (62), Германија (61) и Австрија (58 проценти).

Прашањето дали сте за проширување на ЕУ поставено беше и на граѓаните на земјите кандидатки за членство и најмногу позитивни одговори има во Албанија (83 проценти), потоа следат Македонија (77), Црна Гора (62), Србија (56) и Турција (36 отсто).

Анкетата на Евробарометар е спроведена од 8 до 22 ноември при што се испитани 32.600 луѓе во ЕУ и во земјите кандидатки – Македонија, Албанија, Црна Гора, Србија и Турција и во непризнаената Турска Република Северен Кипар.

Коментари

Коментари

Реклама