Едукативно-забавен портал на Град Прилеп

10bez10.com

27°

Временска прогноза

27° 14°18.09 / Сре
20° 19.09 / Чет
15° 20.09 / Пет
17° 11°21.09 / Саб
20° 15°22.09 / Нед
23° 14°23.09 / Пон
13° 10°24.09 / Вто

Банкометар

Банкометар

10bez10.com

Содржина

Содржина

Според податоците на официјалната статистика во 1994 година во Македонија се родени 31 421 бебиња, додека минатата година тие се само 21 754. Податоците покажуваат и зголемување на бројот на смртните случаи.

Новороденчињата во Македонија паднаа за една третина во последните 25 години - beba 1000x0 62948

Податоците за природното движење на населението покажуваат дека најголемото намалување на бројот на живородени деца е забележано помеѓу 1994 и 2001 година, кога биле регистрирани 24 183 живородени деца.

Сепак, на сметка на намалувањето на новороденчињата, смртноста се зголемила. Во 1994 година, 15 649 лица загинаа, а во 2017 бројот изнесуваше 20 318 лица.

 И покрај негативниот тренд, природниот прираст на населението во Македонија останува позитивен – 1.436.

Од почетокот на 2018 година, овој тренд е одржлив и 6,3% помалку деца се родени во вториот квартал од истиот период во 2017 година.

Директорот на Државниот завод за статистика на Македонија Апостол Симовски истакна дека во вториот квартал на 2018 година, за прв пат откако се работат слични студии, бројот на починатите е повисок од бројот на новороденчињата.

Коментари

Коментари

Реклама