Едукативно-забавен портал на Град Прилеп

10bez10.com

26°

Временска прогноза

26° 13°18.09 / Сре
20° 19.09 / Чет
15° 20.09 / Пет
17° 11°21.09 / Саб
20° 15°22.09 / Нед
23° 14°23.09 / Пон
13° 10°24.09 / Вто

Банкометар

Банкометар

10bez10.com

Содржина

Содржина

Меѓународниот институт за блискоисточни и балкански студии (ИФИМЕС) од Љубљана, Словенија, редовно ги анализира настаните на Блискиот Исток и Балканот. ИФИМЕС подготви анализа на настани и анкети на јавното мислење во Македонија пред референдумот за прифаќање на прашањето за името меѓу Македонија и Грција, што ќе се одржи на 30 септември 2018 година.

ИФИМЕС: Се очекува силен хакерски напад врз Македонија со цел промена на волјата на граѓаните и спречување на успехот на референдумот - Sobranie na RM12 670x357

Од сеопфатната анализа и истражувањето на тема  “Референдум во Македонија 2018: Македонија избира помеѓу (само) изолација и евро-атлантска иднина?” ги објавуваме најважните и најинтересните делови.

Анкета на ИФИМЕС: 63.6% ќе излезат на референдум, 67,3% се за членство на ЕУ и НАТО со прифаќање на договорот за името

Меѓународниот институт ИФИМЕС спроведе истражување на јавното мислење во периодот од 1 до 10 септември 2018 година со методот на темелни теренски интервјуа на територијата на Република Македонија во сите шест изборни единици.
Стандардна девијација +/- 3.
Контрола на 10% од примерокот.
Сигурност стапка 95%.

ИФИМЕС: Се очекува силен хакерски напад врз Македонија со цел промена на волјата на граѓаните и спречување на успехот на референдумот - ifimes

Примерокот е случаен троетапен и вклучува 1.218 испитаници, возрасни граѓани на Република Македонија, двата пола. Во анкетата, 72 случајно избрани испитаници не сакаа да учествуваат, 46 не одговараа на одредениот пример. Демографските податоци се од Државниот завод за статистика на Македонија. Структурата е приближно усогласена со испитаниците од урбаните и не-урбаните средини. Етничката, родовата, возрасната, социјалната и образовната структура на испитаниците соодветствуваат на структурата на населението на Република Македонија врз основа на податоците на Државниот завод за статистика на Македонија.

Коментари

Коментари

Реклама