Едукативно-забавен портал на Град Прилеп

10bez10.com

Временска прогноза

-2°23.03 / Пет
-1° -7°24.03 / Саб
25.03 / Нед
-2°26.03 / Пон
27.03 / Вто
28.03 / Сре
11° 29.03 / Чет

Банкометар

Банкометар

10bez10.com

Содржина

Содржина

Балкан

ЕУ интеграциите во 2018 година - силни очекувања и многу предизвици

Како што ЕУ бара резултати од земјите од регионот, така и тие бараат признание за постигнатото, изразено како чекор напред во интеграцијата.

Повеќе...

Грција се врти кон медицинскиот канабис за да ја поддржи својата економија

Инвеститорите во проекти со канабис за медицинска употреба се фокусираат на Грција, каде топлата сончева клима и потенцијално поволното идно законодавство може да помогне на Владата да го исполни ветувањето да ја

Повеќе...

Кушнер: Конечно е отворена вратата за Западен Балкан во ЕУ

Кушнер наведува дека треба да се обрне внимание на Албанија и Македонија.

Повеќе...

Могерини: ЕУ има најсилно влијание врз Западен Балкан

Секоја од шесте земји од регионот има свои специфики, фази и чекори, но заедничка е јасната насока во која се движи регионот, нагласува Могерини.

Повеќе...

Западен Балкан меѓу приоритетите на бугарското претседавање со ЕУ

Павлова истакна дека нема да даваат нестварни очекувања, но ќе ги ставиме пријателите од Балканот високо на нашата програма.

Повеќе...

Хан: Слободата на медиумите е од фундаментално значење за ЕУ

За време на говорот на европскиот комесар, група српски новинари симболично протестираа против ограничувањето на слободата на медиумите.

Повеќе...

Хан во посета на Тирана

Албанскиот премиер на еврокомесарот Хан му рекол дека неговата земја заслужува отворање преговoри за членство во ЕУ.

Повеќе...

Иванов: Неуспехот на ЕУ на Балканот го користат Кина и Русија

Претседателот Ѓорге Иванов во интервју за британски весник Телеграф изјави дека ЕУ ја остава отворена вратата за кинеско и руско стратешко загрозување на Балканот поради нејзиниот неуспех да се ангажира и да

Повеќе...

Разорувачка „стабилност“ на Балканот

На Западен Балкан често се користи поимот „стабилократија“, што ја дефинира заблудата на ЕУ со која во име на „стабилноста“ се жртвуваат демократските вредности на кои почива и самата ЕУ. Со тоа се штитат локалните

Повеќе...

Балканските земји-членки на ЕУ ќе помогнат за европската интеграција на другите држави од регионот

Четирите држави на Балканот кои се членки на Европската унија - Бугарија, Грција, Романија и Хрватска, заедно ќе помагаат за европската интеграција на останатите шест земји од регионот.

Повеќе...

Кинеската компанија Синохидро е една од многуте на црниот список на Светска банка

Кинеските инвестиции во инфраструктурата на Западен Балкан ја поттикнуваат ионака раширената корупција во регионот, се наведува во најновата анализа на Институтот за безбедносни истражувања на ЕУ (EUISS).

Повеќе...

Реклама