Едукативно-забавен портал на Град Прилеп

10bez10.com

15°

Временска прогноза

15° 18°17.08 / Саб
26° 18°18.08 / Нед
27° 19°19.08 / Пон
28° 21°20.08 / Вто
29° 21°21.08 / Сре
29° 22°22.08 / Чет
30° 23°23.08 / Пет

Банкометар

Банкометар

10bez10.com

Содржина

Содржина

Јапонската компанија за производство на механичка опрема и владината организација објавија дека успеале да произведат електрична енергија од океанските струи.

Јапонците почнаа да произведуваат струја од океанските бранови - branovi

ИХИ и Организацијата за развој на нови енергетски и индустриски технологии НЕДО спроведе истражување на брегот на префектурата Кагошима во југозападниот дел на Јапонија.

Тие објавија дека морските струи ја ротираат турбината на експериментален генератор кој се наоѓа на длабочина од 20-50 метри под површината на водата.

Во извештајот се вели дека со експериментот успеале да добијат до 30 киловати електрична енергија.

Коментари

Коментари

Реклама