Едукативно-забавен портал на Град Прилеп

10bez10.com

15°

Временска прогноза

15° 18°17.08 / Саб
26° 18°18.08 / Нед
27° 19°19.08 / Пон
28° 21°20.08 / Вто
29° 21°21.08 / Сре
29° 22°22.08 / Чет
30° 23°23.08 / Пет

Банкометар

Банкометар

10bez10.com

Содржина

Содржина

Рчењето не е непријатна појава само за оние кои спијат во вашата близина, но исто така може да биде симптом на некои сериозни здравствени проблеми.

Иритирачкиот звук што го продуцираме додека дишеме за време на спиењето, исто така, може да укаже на респираторното нарушување или апнеа при спиење. За ова се уште не е доволно да се зборува, иако тоа не е ретко нарушување.

Некои луѓе може да биде со чувство на гушење и "борба" за воздух. Овој непријатен синдром може да го почувствуваат сите во текот на ноќта, особено при умор или по пиење алкохол во вечерните часови.

Станува збор за болест кога тоа се случува повеќе од пет апнеи на час. Развојот на болеста обично е лесно, речиси незабележлива. Апнеи почнуваат да се јавуваат кај пациенти кои 'рчат од порано, и пациентите често не се свесни за ова нарушување.

Луѓето со апнеа се чувствуваат поспани по 8 или 10 часа спиење и често задремуваат во монотони ситуации.

Со текот на времето може да се развие прогресивна загуба на когнитивната функција, проблеми со концентрацијата, меморијата и така натаму. Тие имаат поголем ризик од мозочен удар, атријална фибрилација, висок крвен притисок и проблеми со работата на срцето.

Претходните студии покажаа дека грчењето поврзано со апнеа при спиење може да биде сериозен удар за здравјето на срцето, бидејќи луѓето со апнеа во коронарните артерии имаат повеќе лоши плаки, велат радиолози и кардиолози од Универзитетот во Јужна Каролина.

Нашата студија покажа дека луѓето со опструктивна ноќна апнеа имаат тенденција да се развие агресивна форма на атеросклероза, што ги става во ризик од ослабениот проток на крв и кардиоваскуларни проблеми
- објаснува лидерот на студијата д-р Јозеф Шеп, професор по радиологија и медицина на универзитетот во Јужна Каролина.

Коментари

Коментари

Реклама