Едукативно-забавен портал на Град Прилеп

10bez10.com

26°

Временска прогноза

26° 18°26.06 / Сре
24° 19°27.06 / Чет
25° 14°28.06 / Пет
20° 13°29.06 / Саб
20° 15°30.06 / Нед
23° 18°01.07 / Пон
27° 20°02.07 / Вто

Банкометар

Банкометар

10bez10.com

Содржина

Содржина

Станува збор за веќе познатиот набор(mesentery)на гастроинтестиналниот тракт кој претходно се сметаше дека е фрагментирана структура на дигестивниот тракт.

Но научниците откриваат дека всушност тоа е континуиран орган кој го држи абдоменот поврзан за телото. Тоа е набор од перитонеумот кој ги прикачува цревата ,слезината,панкреасот и другите органи за задната страна на абдоменот.

До ова сознание е дојдено уште во 2012 година но беа потребни неколку години истражување за тоа да се пласира официјално. Корекција е направена и во најпознатата книга Grey's anatomy. Иако неговата функција сеуште е нејасна ова откритие отвора "цела една нова област во науката"-вели J Calvin Coffey истражувач на University Hospital Limerick кој прв го открил тоа.

Штом пријдеме кон тоа како и кај секој друг орган...можеме да ги категоризираме абдоминалните болести во однос на тој орган" вели доктор Calvin. "Сега го објавивме ова откритие за анатомијата и структурата. Следен чекор е функцијата. Штом се разбере фунцијата може полесно да се дијагностицира абнормалната функција и тоа е болеста.

Истражувањето е објавено во медицинското списание The Lancet. Следејќи ја оваа рекласификација,студентите на медицина веќе следат предавања во кои се внесени овие измени.

Коментари

Коментари

Реклама