Едукативно-забавен портал на Град Прилеп

10bez10.com

-5°

Временска прогноза

-5° -7°23.02 / Саб
-6° -7°24.02 / Нед
-5° -10°25.02 / Пон
-2°26.02 / Вто
-9°27.02 / Сре
-6°28.02 / Чет
11° -6°01.03 / Пет

Банкометар

Банкометар

10bez10.com

Содржина

Содржина

Личности

Почина театарскиот доајен Владимир Светиев

Актерот Владимир Светиев денеска почина на 69-годишна возраст, соопшти Македонскиот народен театар.

Повеќе...

Данаил Крапчев

Роден е во Прилеп на 15 декември 1880 година. Во 1898 година завршува солунска машка гимназија а во 1906 дипломира на катедрата за историја на Софискиот Универзитет.

Повеќе...

Душко Наумоски

На 11 октомври 1941 година Прилепскиот партизански одред се наоѓал во месноста Црвени Стени. Пред построениот одред командантот Тарцан со пиштол в рака рекол: „Вечерва, точно во 10 часот ќе биде истрелан првиот

Повеќе...

Орде Иваноски

Д-р Орде Иваноски е роден во Прилеп во 1928 година. Основно и прогимназијално училиште завршил во родниот град, средно училиште во Загреб, а Филозофски факултет - група историја во Скопје. Докторирал во 1965 година.

Повеќе...

Борче Тодороски

Борче Тодоровски е човекот што пред 20 години работел во печатницата „11Октомври“ во Прилеп и ги осмислил првите македонски пари, а претходно го направил и статерот со ликот на Александар Македонски, поради што мислел

Повеќе...

Бошко Бабиќ

БАБИЌ, Бошко (Босанска Градиш ка, БиХ, 19. II. 1924 – Прилеп, 20. IX 1998) – археолог.

Повеќе...

Св. Никодим Тисмански

Св. Никодим Тисмански роден е околу 1320 година во Прилеп.За време на српскиот цар Стефан Душан станал монах во Хилендарскиот манастир.

Повеќе...

Петар Ацев

Петар Ацев (с. Ореовец, Прилепско, 7. VI 1877 – Пловдив, 20. IV 1939) – учител, револуционер, прилепски околиски војвода.

Повеќе...

Протоереј Алекса Попов

Роден во Варош, во 1809 г. Работел во црквата “Ст. Благовештение “ и во с. Тополчани. Во неговата куќа (Срушена е 1930 г.) се одвивала световна настава со учителот Аџи Констадин Дингуле и настава по псалтир и веронаука со поп

Повеќе...

Димитар Гешоски

(Прилеп, 1928 - Скопје, 1989) Театарски, филмски и телевизиски актер.

Повеќе...

Миле Попоски

Миле Попоски (Прилеп 20 октомври 1922 - Скопје 27 октомври 2009), драмски писател, автор на „Солунски патрдии“ и серијата „Викенд на мртовци“.

Повеќе...

Реклама