Едукативно-забавен портал на Град Прилеп

10bez10.com

-3°

Временска прогноза

-3° -7°23.02 / Саб
-6° -7°24.02 / Нед
-5° -10°25.02 / Пон
-2°26.02 / Вто
-9°27.02 / Сре
-6°28.02 / Чет
11° -6°01.03 / Пет

Банкометар

Банкометар

10bez10.com

Содржина

Содржина

„Паѓањето“ ("Тhe fall" ) е философски краток роман, кој ги преиспитуватемите за невиноста, вината, слободата како и оправданоста на човековото постоење.

Albert Camus The Fall

Со своите монолози, самопрогласениот судија - грешник Жан Батист Клеменс не води низ своите успеси, кризи и „падот“ на сопствената грациозност. Клеменс е мотивиран од своите сопствени копнежи да стане среќен.

Тој прави се за да биде посилен од другите, да дели правда, а всушност, неговииот дух е далеку од правдата.

Главната моќ на овој роман е во раскажувачката техника, а првичната намера на Ками е да им го прикаже на читателите заклучокот дека постоењето е апсурдно, но и да ги упати како да го препознаат тоа. Со „Паѓањето“ Ками во еден наративен манир се обидува да го потенцира и да го сврти вниманието на нечестието што не опкружува во животот  

Коментари

Коментари

Реклама