Едукативно-забавен портал на Град Прилеп

10bez10.com

-3°

Временска прогноза

-3° -7°23.02 / Саб
-6° -7°24.02 / Нед
-5° -10°25.02 / Пон
-2°26.02 / Вто
-9°27.02 / Сре
-6°28.02 / Чет
11° -6°01.03 / Пет

Банкометар

Банкометар

10bez10.com

Содржина

Содржина

Гатанки, приказни и легенди

Амкањето јајце за поклади е адет што исчезнува во Прилеп

Исчезнува адетот на амкање варено јајце, врзано на конец, за празникот Поклади во Прилеп.

Повеќе...

Комплет лули “Мојата жена и нејзината мајка (мојата ташта)„

Постои еден шеговит експонат спакуван во кутија од кожа и сомот, изработени во златарска техника со длабока резба во мершам (морска пена – седиментен камен од холандско море), - прибор за пушење, кој се состои од

Повеќе...

Чибукот на Романов се чува во Прилеп

Во Ливно во Босна се произведуваат чибуци од сливово дрво, во кое се инкрустрира сребрена жица како орнамент.

Повеќе...

Наркотиците пред и заедно со тутунот

Пишани податоци за дрогирањето има уште од Херодот. Тој вели дека Германите фрлале снопови од некакви треви (веројатно коноп) на огинот и сите заедно паѓале во бессознание (колективно дрогирање). Се

Повеќе...

Тутунот како феномен на апсурдот

Има земји во светот каде не постојат основни пишани регулативи за човековите права, но не постои земја каде правно не е решено употребата на тутунот во било која негова форма. Првиот стандард во „Новооткриените

Повеќе...

Реклама