Едукативно-забавен портал на Град Прилеп

10bez10.com

-5°

Временска прогноза

-5° -7°23.02 / Саб
-6° -7°24.02 / Нед
-5° -10°25.02 / Пон
-2°26.02 / Вто
-9°27.02 / Сре
-6°28.02 / Чет
11° -6°01.03 / Пет

Банкометар

Банкометар

10bez10.com

Најнови вести

Информативно табло

Реклама

Содржина

Содржина

#Прилеп

Краткометражен филм за Прилеп од 1959-та година

Одличен краткометражен филм за Прилеп од 1959-та година. За градот каков некогаш бил, каков многумина го заборавиле, каков некои пркосно и скржаво го држат жив во своите спомени, каков што многу нови генерации никогаш

Повеќе...

Амкањето јајце за поклади е адет што исчезнува во Прилеп

Исчезнува адетот на амкање варено јајце, врзано на конец, за празникот Поклади во Прилеп.

Повеќе...

Комплет лули “Мојата жена и нејзината мајка (мојата ташта)„

Постои еден шеговит експонат спакуван во кутија од кожа и сомот, изработени во златарска техника со длабока резба во мершам (морска пена – седиментен камен од холандско море), - прибор за пушење, кој се состои од

Повеќе...

Чибукот на Романов се чува во Прилеп

Во Ливно во Босна се произведуваат чибуци од сливово дрво, во кое се инкрустрира сребрена жица како орнамент.

Повеќе...

Почина театарскиот доајен Владимир Светиев

Актерот Владимир Светиев денеска почина на 69-годишна возраст, соопшти Македонскиот народен театар.

Повеќе...

Наркотиците пред и заедно со тутунот

Пишани податоци за дрогирањето има уште од Херодот. Тој вели дека Германите фрлале снопови од некакви треви (веројатно коноп) на огинот и сите заедно паѓале во бессознание (колективно дрогирање). Се

Повеќе...

Данаил Крапчев

Роден е во Прилеп на 15 декември 1880 година. Во 1898 година завршува солунска машка гимназија а во 1906 дипломира на катедрата за историја на Софискиот Универзитет.

Повеќе...

Душко Наумоски

На 11 октомври 1941 година Прилепскиот партизански одред се наоѓал во месноста Црвени Стени. Пред построениот одред командантот Тарцан со пиштол в рака рекол: „Вечерва, точно во 10 часот ќе биде истрелан првиот

Повеќе...

Орде Иваноски

Д-р Орде Иваноски е роден во Прилеп во 1928 година. Основно и прогимназијално училиште завршил во родниот град, средно училиште во Загреб, а Филозофски факултет - група историја во Скопје. Докторирал во 1965 година.

Повеќе...

Борче Тодороски

Борче Тодоровски е човекот што пред 20 години работел во печатницата „11Октомври“ во Прилеп и ги осмислил првите македонски пари, а претходно го направил и статерот со ликот на Александар Македонски, поради што мислел

Повеќе...