Едукативно-забавен портал на Град Прилеп

10bez10.com

Временска прогноза

18.01 / Саб
-0°19.01 / Нед
-2°20.01 / Пон
-1°21.01 / Вто
22.01 / Сре
23.01 / Чет
24.01 / Пет

Банкометар

Банкометар

10bez10.com

Содржина

Содржина

Низ муабет

Прилепчани по светот - Синиша Дукоски

Гледајќи ја реалната слика од професионалнен план, идеја немам, или сме доста далеку од истата. Семејството и најблиските пријатели се единствена причина слободното време да го минам во Прилеп.

Повеќе...

Прилепчани по светот - Христијан Ѓорески

Мојата слика за Прилеп е град во кој што на растојание од 5 метри можеш да забележиш модерни објекти и најнова технологија, но и голема сиромаштија и руинираност. Слично беше и пред 12 години, додека бев ученик во

Повеќе...

Странци во Прилеп: Карлин Форст

Карлин Форст е мултидисциплинарен уметник од САД. Во својата уметност се користи со скуптури, инсталации и перформанси, преку кои го испитува човековото постоење. Дипломирана на одделот за уметност и дизајн и

Повеќе...

Прилепчани по светот: Менде Божиновски

После сите напори за повторно вработување, и како бранител без решен статус за егзистенција, стапив во контакт со мојот поранешен пријател и работодавач Dieter Meißner во Германија, ми понуди сигурна работа и сѐ се случи, и

Повеќе...

Прилепчани по светот: Елизабета Пренџова

Можеби не би се вратила да живеам во Прилеп, но секоја слободна прилика би си доаѓала дома, би уживала со моето семејство, би се трудела да бидам поприсутна во животот на моите најблиски.

Повеќе...

Урбани херои: Александра Спасеска - Поразително е тоа што во изминативе пет години испратив во странство добар дел од луѓето со кои сонувавме да направиме подобра иднина

Кратка одломка од времето за разговор на онаа Александра, меѓу литератите и спектаторите на модата позната како Везилка, за сите останати Спасеска, која веќе години не живее во Прилеп, но секое нејзино провејување низ

Повеќе...

Прилепчани по светот: Даниел Николоски

Во Прилеп и цела Македонија, не се цени иновативноста, желбата за напредок и самостојност. За амбиентот да не зборуваме. Цела Македонија е како едно прваче кое мака мачи 24 години да ја научи азбуката а се труди да

Повеќе...

Прилепчани по светот: Матилда и Андријана Атанасоски

Матилда и Андријана Атанасоски се две сестри прилепчанки кои долги години живеат во Германија, и двете со успешна ракометна кариера зад себе, која започнува во Прилеп, а завршува во Гизен (Германија), како ракометарки

Повеќе...

Странци во Прилеп : Марио Шрудел

Марио Шрудел (43) е роден во Гизен (Германија), работикако менаџер на продажба во Ауди и Фолксваген. Чест гостин во Прилеп откако стапува во врска со неговата девојка Андријана Атанасоска од Прилеп, поранешна

Повеќе...

Прилепчани по светот: Никола Јованоски

Аплицирав за работа во Абу Даби како персонален фитнес тренер во Eastern Mangrovers Hotel и ја добив. Во почетокот животот во Абу Даби го гледав со скепса, се до моментот кога не го доживеав спојот на гламур, луксуз и традиција.

Повеќе...

Прилепчани по светот: Мартин Ѓорески

Во овој период, гледајќи ги моите родители, другари, колеги, мислам дека нема поволен амбиент за осовременување и наредок. Но, како што вели Stephen Hawking, се додека има живот, има надеж.

Повеќе...

Реклама