Едукативно-забавен портал на Град Прилеп

10bez10.com

17°

Временска прогноза

17° 17°22.06 / Пет
11° 23.06 / Саб
12° 10°24.06 / Нед
14° 12°25.06 / Пон
19° 13°26.06 / Вто
20° 14°27.06 / Сре
22° 15°28.06 / Чет

Банкометар

Банкометар

10bez10.com

Клипчина

Содржина

Содржина

Да живеам во Прилеп во блиската иднина не верувам дека ќе биде опција – од наесен следните три години ќе ги продолжам на докторски студии во Берлин.

Ирена Стојаноска

Која е Вашата приказна пред да заминeте од Прилеп

Ме запишаа прво одделение еден месец откако наполнив шест години, и одев секој ден пешки од кај стадионот до Рампо Левката низ тесните улички. Имав еден саат, дигитален, ама не го познавав, само гледав – чим е 6 и нешто, има уште време, а тоа 6:55 – а јас се влечкам, се влечкам...   Активности имаше секакви, а најомилената воопшто досега ми е членството во Фото-Кино Клубот – Прилеп во Народна Техника. Правевме црно-бели фотографии, од сликање до развивање на негативите и фотографиите, во лабораторија знаевме да останеме после часови доцна до вечерите.. Се спремавме за на натпревари, читавме многу стручна литература.. И најважно од се, се дружевме – во фрижидерот со фиксирите и развијачите секогаш имаше и по некој сок, слатки – кој што нашол од дома.

Така и прв пат заминав сама на подолго време надвор од дома, на летната школа по фотографија во с.Горно Врановци, Велешко.

Како го најдовте својот пат за реализација надвор од Македонија

И во основно, и во средно одев во математичка школа и учествував на регионални и државни натпревари по математика и информатика. Кога почнавме да размислуваме за тоа каде ќе продолжуваме после гимназија, јас си мислев дека за математика најдобро би било во Русија, се знае што значи руска школа .  Но не мислев дека тоа навистина може да се оствари, се додека не разбрав за конкурсот од Министерството за образование и наука за студирање во Руската Федерација. Се пријавив, ме примија да учам математика во Русија, но каде – ни рекоа ќе ни кажат кога ќе слетаме во Москва. Мене ме пратија во Ростов на Дон. 

Таму го изучував рускиот јазик, и таму ги завршив додипломските студии по применета математика и информатика, на отсекот за заштита на информации. Во последната година од студирањето се запознав со мојот иден сопруг Стефан, кој е од Скопје и студираше информатика во Санкт-Петербург, и за една година четири-пет пати патував на релација Ростов-Санкт Петербург, по 30 часови во една насока со руските железници.. Потоа се префрлив и продолжив со студирањето во Санкт Петербург, каде и магистрирав оваа година.

Прилепчани по светот - Ирена Стојаноска - Ирена Стојаноска

Која е Вашата последна слика за Прилеп

Последната слика од Прилеп пред седум години: ми останаа во сеќавање стариот парк кај Ченто, и другиот кај фонтаната со рацете; во сосема поинакви услови сме ги поминувале деновите таму, разликата со сегашноста е огромна, и ми се допаѓа промената. Остана живоста што ја имал Прилеп отсекогаш: чаршијата, плоштадот, седењето на кафе; кога доаѓаат гости во Прилеп се чудат колку многу туристи сме имале – јас викам не се туристи, ова се сите наши, прилепчани.

Би се вратиле ли со позитивни искуства да придонесите во осовременувањето на Прилеп, и дали мислите дека за тоа има поволен амбиент?

Секако, јас и кога се враќам преку лето се споделувам со искуствата што сум ги добила од другите држави, а за некои работи нашите и сами се сеќаваат – најбанален пример е што во Прилеп порано и да сакаше каде да го фрлиш отпадокот, немаше каде. Па влечкај по ташни куп мали книженца  - сега тоа се измени. За осовременувањето, јас лично не знам ни колку тоа е потребно, што се подразбира под тоа? Од моето искуство на живеење во Русија, посебно во Санкт-Петербург последните две години, морам да кажам дека нашиот развој не оди секогаш во насока културна и естетска.

Таму, се што се гради во центарот секогаш  е во склоп на духот што си го зачувал градот од времето, и најчесто станува збор за реставрација на објекти, или изградба на објекти, но такви, какви што претходно постоеле, а биле срушени во социјализмот, втората светска војна и слично. И потоа со гордост кажуваат, оваа зграда е од таа  и таа година, и ваква и ваква е нејзината приказна..

Прилеп има такви знаменитости еден куп – стари куќи, старата чаршија, црно-белите плочки на плоштадот, зградата на АРМ... И во најмала рака од фотографиите кои сведочат за овие објекти, тие можеше да се возобноват и со тоа да се зачува духот на градот. А дека за тоа има поволен амбиент – има сигурно, затоа што и така се гради, обновува, менува – треба само да се размисли во која насока. Затоа што модерното е денес модерно – утре не, а има некои работи кои можат да бидат вечни.

Прилепчани по светот - Ирена Стојаноска - Ирена Стојаноска

Како гледате на идејата за Вашиот живот во Прилеп во иднина

Да живеам во Прилеп во блиската иднина не верувам дека ќе биде опција – од наесен следните три години ќе ги продолжам на докторски студии во Берлин. Ми недостасуваат зимите во Прилеп, посебно за божиќните празници, и се надевам дека барем сега ќе имам можност да го посетувам Прилеп и во тој период.

Понатаму, секако би сакала моите деца да растат во Прилеп, ако ја зачува слободата, сигурноста, убавиот воздух и вода.. Но колку ќе можам себеси да се реализирам на професионален план тука, тоа е под големо прашање, и можно е тоа да биде одлучно сепак да се остане надвор подолго време. Доколку во Македонија станат потребни и барани кадри со профили како мојот, јас со задоволство би се вратила да го споделувам и надградувам знаењето што го имам од Русија, и она што ќе го добијам од Германија.

Коментари

Коментари

Реклама