Едукативно-забавен портал на Град Прилеп

10bez10.com

15°

Временска прогноза

15° 18°17.08 / Саб
26° 18°18.08 / Нед
27° 19°19.08 / Пон
28° 21°20.08 / Вто
29° 21°21.08 / Сре
29° 22°22.08 / Чет
30° 23°23.08 / Пет

Банкометар

Банкометар

10bez10.com

Содржина

Содржина

За човековото ропство и слободата од Н.А. Берѓаев е една од најистакнатите студии на овој истакнат руски мислител на XX век.

За човековото ропство и слободата - Slavery-and-Freedom

Во препознатлив стил на дрско, точно ислободоумно изнесување, Берѓаев во ова дело воспоставува релации за слободата на личноста видена рпеку религиското и световното искуство на човекот, за религијата на слободата и божјото, за слободата и општеството, за слободата и цивилизацијата, и слично.

Едновременозаправо, книгата е посветена на разгледувањето на тесниот однос на слободата и ропството во услови на угнетеност и војна, во услови на нагласен национализам и во услови на аристократизам, колективизам и утопија.

Коментари

Коментари

Реклама