Едукативно-забавен портал на Град Прилеп

10bez10.com

Временска прогноза

18.01 / Саб
-0°19.01 / Нед
-2°20.01 / Пон
-1°21.01 / Вто
22.01 / Сре
23.01 / Чет
24.01 / Пет

Банкометар

Банкометар

10bez10.com

Содржина

Содржина

Препорачано

Недоразбирање - Албер Ками

Како човечки битија секојдневно талкаме по нешто неодредено. Нешто кое подоцна би го именувале како среќа, задоволство, нешто на кое би го сосредоточиле нашето внимание и би се чуствувале исполнето толку колку што и

Повеќе...

Важно е да се викаш Ернест

Отфрлањето на општествените стеги, тривијалноста и несериозниот пристап кон општетсвените институции кои во Викторијанска Англија се мерило за вредноста на секоја поединка, се тема која само генијалниот Вајлд

Повеќе...

The Purge

Ако само за една вечер во годината можете да го извршите секое злодело што сте го замислиле без да одговарате за тоа, што би направиле? "Чистка" ( The Purge) , е спекулативен трилер кој ја следи една фамилија во текот на една

Повеќе...

Во потрага по изгубеното време -Марсел Пруст

 Марсел Пруст е еден од најголемите мајстори на зборот, кој со својата романескна епопеја Во потрага по изгубеното време (кое претставува едно од најкомплексните дела во литературата) го одбележал

Повеќе...

МАРИЈАНА ПИНЕДА - ФЕДЕРИКО ГАРСИЈА ЛОРКА

Сосем случајно разбрав за Федерико Гарсија Лорка. Мајка ми ми кажа да прочитам некое негово дело. Искрено кажано јас порано не сакав поезија. Барем пред Лорка. Но, уште со првата поема која ја прочитав се вљубив во

Повеќе...

City of God

"Божјиот град" на Фернандо Моралес е убедлива приказна за тоа како влијае криминалот на сиромашната популација на Рио Де Женеиро.

Повеќе...

БРАТ

"Брат" и "Брат 2" се филмови кои се хит во нивната матична земја Русија од своето појавување до денес.

Повеќе...

DEAD MAN

Меланхоличен, помалку горчлив коментар на модерниот американски живот, завиен во плаштот на суреален вестерн.Главната улога во DEAD MAN на Џим Џармуш ја има Џони Деп во ликот на Вилиајм Блејк, сметководител штотуку

Повеќе...

„Ловец во жито“- Џером Дејвид Селинџер

„Ловец во жито“,првпат објавена 1951, станува еден от највлијателните американски романи на модерниот свет.Уште од првото свое објавување постанува омилено четиво на младите ширум светот и пререраснува во

Повеќе...

За човековото ропство и слободата

За човековото ропство и слободата од Н.А. Берѓаев е една од најистакнатите студии на овој истакнат руски мислител на XX век.

Повеќе...

Реклама