Едукативно-забавен портал на Град Прилеп

10bez10.com

Временска прогноза

18.01 / Саб
-0°19.01 / Нед
-2°20.01 / Пон
-1°21.01 / Вто
22.01 / Сре
23.01 / Чет
24.01 / Пет

Банкометар

Банкометар

10bez10.com

Содржина

Содржина

Литература

„ТАА“- Наталија Трајковска

Наталија Трајковска со пишување се занимава уште од почетните одделенија, но досега нема издадено ниту една книга. Својот писателски пламен го разгорува пишувајќи колумни како на актуелни теми така и на теми кои

Повеќе...

Прилепската поетеса Елена Стрезоска преведена на германски

Поезија на прилепската поетеса Елена Стрезоска деновиве е преведена на германски јазик, и ќе биде објавена во германско списание за литература.

Повеќе...

„И звездите се благодарни што постоиш“ - Марија Ѓеоргиеска

Поетесата Марија Ѓеоргиеска родена во градот на мудроста градот на Итар Пејо, родена во градот на храброста, град на Крале Марко, родена во најубавиот Прилеп каде што нејзиното детство го изминува возвишена од

Повеќе...

„69 страници за младината“ дебитантска книга на младиот прилепчанец Гоце Ангелески

„69 страници за младината“ е насловот на првенчето на младиот и надежен автор, Гоце Ангелески, од Прилеп.

Повеќе...

Победничниот есеј на Мартина Темелкоска и Теодора Петровска по повод 11-ти Октомври

Многу е среќна нашата генерација зашто нејзе и се падна да ја издвојува револуцијата - рече Кузман Јосифоски – Питу во една прилика. Нашата генерација денес е среќна што го чествува 11-Октомври.

Повеќе...

Наталија Трајковска: Бебе, девојче, сестра, девојка, госпоѓица, жена, госпоѓа, мајка, баба, старица

Есејот на Наталија Трајковска со наслов „Бебе, девојче, сестра, девојка, госпоѓица, жена, госпоѓа, мајка, баба, старица“ е првонаграден труд на конкурсот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ за научен труд и

Повеќе...

Три песни од Александра Спасеска

Зимска да си немир што утра неразденува, да си трепет душа што спрпелува,

Повеќе...

Три песни од Елена Стрезоска

Огледалоперачка Ќе талкам по патот кој води ќе перам со сапун матни води дур не избистрам дур не годи сон нежен самварен.

Повеќе...

Реклама