Едукативно-забавен портал на Град Прилеп

10bez10.com

Временска прогноза

-2°23.03 / Пет
-1° -7°24.03 / Саб
25.03 / Нед
-2°26.03 / Пон
27.03 / Вто
28.03 / Сре
11° 29.03 / Чет

Банкометар

Банкометар

10bez10.com

Содржина

Содржина

Колумна

Зрели VS професори пубертетлии - колумна на Александар Цветкоски

Стварноста не може лесно да се изрази ниту кога се во прашање многу прости анализи на ситуации. Како тогаш да се мерат постигнувањата, посебно владините, ако ги има? Дали е квантитетот пресуден? Како да се претстави

Повеќе...

Парно грас (бел коњ) - колумна на Александар Цветкоски

Македонците не се инфериорни како единки. Тие, едноставно, не функционираат во група, па, било каква и да е, освен во пљачкашки банди (научно докажано стопанисување на целиот Балкан, во минатото).

Повеќе...

Дали Прличко само ја грабна или и ја силуваше Мис Стон? - колумна на Александар Цветкоски

Културната некрофилија успешно продолжува, а многубројните „институции“ од областа на културата и надобудните и лукави „културни менаџери“, повторно си го најдоа патот до парите, па ќе

Повеќе...

Заложничка драма - колумна на Александар Цветкоски

СОС... Помош, помош! Заложници... Многу заложници, многу долго. Грабнувачи нѐ држат заробени. Многу сѐ организирани под тој Донт и Бадинтер. Не знаеме кој е заложник, а кој грабнувач.

Повеќе...

Барокот не треба да сe симнува, очекуваме стриптиз - колумна на Александар Цветкоски

Во петокот за прв пат влегов во ружната зграда на владата, откако е со нова курвинска наметка. Кутрата зграда е како солза од спонзоруша, лажна, неприродна, непедантно сработена и напукната - машала.

Повеќе...

За (името и) историската улога која левицата мора да ја одигра бидејќи нема кој друг - колумна на Горан Талески

На десницата на Балканот ѝ беше дадена задачата да ги решава етничко-националните теми т.е. проблемите во самите држави (или со соседите) поврзани со етникумот или нацијата, а понекогаш и двете. Од друга страна,

Повеќе...

Пот од очите и солзи од под мишки - колумна на Александар Цветкоски

Ние сме многу „препичен“ народ. Се препичуваме од работа, од чесност, од „од на мрава негазење“, од патриотизам – посебно. Од гостопримство? Нема втор народ како нас препичени од гостољубивост. Препичени сме од

Повеќе...

За законот за употреба на јазиците - колумна на Горан Талески

Уште во старт да расчистиме една работа. Се согласувам дека беше потребно да се донесат измени во законот за употреба на јазиците, преку кои ќе се зголеми користењето на албанскиот јазик

Повеќе...

Барок, Рококо и $ Охохооооо - колумна на Александар Цветкоски

Тоа се главните архитектонски стилови во Македонија. Барокот и рококото ги имаме од неодамна, а охохооото уште од социјализмот, со постепен развој во периодите 1991–1998 година и со невиден процут после 2008 – ма година.

Повеќе...

Јас сум роден ваков, со што се правдаш ти - колумна на Александар Цветкоски

Како со Макавеите, по почетокот се познава годината. Така, годинава ќе биде пресудна оти ќе има многу судски пресуди. Со тоа, ќе биде и процесоидна, а впечатокот беше зајакнат и со бадниковата процесија. Од причина што

Повеќе...

Бидете паразити, оти е највозвишено - колумна на Александар Цветкоски

Божик бил роденден на божицата Митра (25 декември) и тој е само еден од многубројните обичаи на преминот од старата – во новата година. И пред Митра, главното божество во Вавилонија, крволочната Тијамат, била прелагана

Повеќе...

Реклама